< home < | > lees meer >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Recepten voor bijbelse leeftijd

De inmiddels overleden 113-jarige Brit Henry Allingham, zei dat hij zijn hoge leeftijd te danken had aan „sigaretten, whisky en wilde, wilde vrouwen”. Andere hoogbejaarden gaven andere tips om een bijbelse leeftijd te bereiken. De Française Jeanne Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed, zwoer bij olijfolie, knoflook en port. Op haar 117e stopte zij met roken, maar een jaar later greep ze toch weer naar de sigaret.

De Japanner Tomoji Tanabe, die 113 is geworden, zette in op onthouding en discipline: geen alcohol en sigaretten, elke dag een glas melk en elke ochtend om half zes het bed uit. De Portugese Maria de Jesus, die eerder dit jaar op 115-jarige leeftijd overleed, liet alcohol en koffie staan. Ook bleef zij haar hersens gebruiken: na haar honderdste verjaardag begon de analfabete te lezen en schrijven.

De Puerto Ricaan Emiliano Mercado Del Toro, die 115 is geworden, geloofde in de verjongende werking van de dans. De Oekraïner Grigori Nestor, die 116 is geworden, zei dat hij zijn hele leven een 'rokkenjager' is gebleven. Maar hij is naar eigen zeggen alleen zo oud geworden omdat hij nooit getrouwd is geweest. Zo was hij niet „blootgesteld aan de zenuwslopende belastingen van het gezinsleven”.


samen oud worden op Lesvos (fotografie: Jan Dragt)

Ik hou van je omdat je mooi bent

S’agapo giati eisai oraia,
'Ik hou van je omdat je mooi bent' is een traditioneel Grieks volksliedje
dat vluchtelingen ooit vanuit Azie naar Griekenland brachten.
Hieronder zie je een opname uit 2001 vanuit het oude theater in Delphi
van het Ossipov Russian Orchestra tijdens de 50e verjaardag
van de United Nations High Commission for Refugees.
Wanneer je hier klikt of op de songtekst kun je luisteren naar S'agapo
gezongen door Alkistis Protopsalti.sagapo,
sagapo giati eisai oraia,
sagapo giati eisai oraia,
sagapo giati eisai esy...

ki agapo,
agapo kai olo to kosmo,
agapo kai olo to kosmo,
giati zeis kai esy mazi...

to para,
to parathiro kleismeno,
to parathiro kleismeno,
to parathiro kleisto...

anoikse,
anoikse to ena filo,
anoikse to ena filo,
tin eikona sou na do...

sagapo,
sagapo giati eisai oraia,
sagapo giati eisai oraia,
sagapo giati eisai esy...Ik hou van je
Ik hou van je omdat je mooi bent
Ik hou van je omdat je mooi bent
Ik hou van je omdat jij jij bent

Ik hou van je
Ik hou van je en van heel de wereld
Ik hou van je en van heel de wereld
Ik hou van de wereld omdat jij daar deel van uitmaakt

Het raam
Het raam is gesloten
het raam is gesloten
Het gesloten raam

Doe open
Maak het open voor een vriend
Maak het open voor een vriend
Zodat we je kunnen zien

Ik hou van je
Ik hou van je omdat je mooi bent
Ik hou van je omdat je mooi bent
Ik hou van je omdat jij jij bentJohnny's pepesan

Pepesan Ikan Kembung

Ingredienten:
1 makreel
1 grote ui
4 teentjes knoflook
10 kemirienoten
2 tot 3 flinke eetlepels sambal oelek
25 gr temoekoentjie
3 blokjes assem
2 eetlepels citroensap
bodempje zonnebloemolie

De boemboe.
Wrijf de kemirie fijn, vermaal of stamp de temoekoentjie en het ui en de knoflook. Vermeng het bovengenoemde met het citroensap en de sambal oelek. Wat olie in de wok. De assem er in en het kruidenmengsel. Even laten wokken en goed vermengen.

De bereiding
Smeer de boemboe goed uit over de makreel. Plaats nu de makreel, ingepakt in folie of bananenblad in de oven. Let op want het is snel klaar. Je kan natuurlijk ook verse pepers bijvoegen! De pepesan eet je met witte rijst. Selamat makan.


Kookworkshop op de Pasar Perron (fotografie: Jan Dragt)Miljonairsoord Marbella krijgt voedselbank

De Zuid-Spaanse badplaats Marbella, waar veel Nederlandse miljonairs wonen of een tweede huis bezitten, krijgt een voedselbank.

Spuiten de rijken in dure en hippe strandclubs ook deze zomer weer de ene na de andere magnumfles champagne leeg, even verderop kunnen steeds meer Spanjaarden hun dagelijkse boodschappen niet meer betalen. De sociale dienst en liefdadigheidsinstellingen worden overstroomd met hulpaanvragen. Het gemeentebestuur van het mondaine vakantieoord zet daarom met een aantal instellingen een filiaal van de voedselbank 'Bancosol' op.

De economische crisis heeft veel Spanjaarden aan de Costa del Sol hard getroffen. Door het instorten van de huizenmarkt verloren velen hun baan. Vakantiegangers die deze zomer Marbella bezoeken, zullen echter weinig van de armoede in de mooie badplaats merken. Zij kunnen weer naar hartenlust miljoenenjachten fotograferen in Puerto Banús en worden in hun huurautootje nog steeds van alle kanten ingehaald door Bentleys en Ferrari's.

Scooby-Doo is hot

Scooby-Doo is een van de langst lopende Amerikaanse animatieseries ter wereld. De serie, met in de hoofdrol de fictieve Duitse Dog Scooby-Doo, die sinds 1969 uitgezonden is weer helemaal in.

Scooby-Doo werd oorspronkelijk uitgezonden op CBS van 1969 t/m 1976. Daarna werd de serie overgenomen door ABC, de serie uitzond t/m 1986. Van 1988 t/m 1991 zond de zender de spin-off serie A Pup Named Scooby-Doo uit. Een nieuwe serie, What's New, Scooby-Doo?, werd uitgezonden op het WB Network van 2002 t/m 2005. De huidige serie, Shaggy & Scooby-Doo Get a Clue!, wordt uitgezonden op The CW netwerk.

Hoewel de serie een groot succes was, heeft hij in zijn 40-jarig bestaan maar twee Emmy nominaties ontvangen. Een Daytime Emmy in 1989 voor A Pup Named Scooby Doo, en een Daytime Emmy in 2003 voor What's New, Scooby-Doo's Mindy Cohn. Veel tv-seris en films maken referenties naar Scooby-Doo, zoals Wayne's World en de serie Buffy the Vampire Slayer, waarin Buffy en haar vrienden vaak naar zichzelf refereren als de "Scooby Gang" of "Scoobies."Johnny's anti-virus

De Japanse kledingsfabrikant Haruyama heeft vandaag de lancering aangekondigd van een kostuum dat bestand zou zijn tegen de Mexicaanse griep. Volgens de woordvoerder, Ryugo Yamamoto, zal het kostuum 52.290 yen of 400 euro kosten en ligt het morgen in hun winkels.

De stof van het kostuum bestaat uit vezels van titaandioxide, een chemisch product dat bij blootstelling aan licht de moleculen van een virus afbreekt. De fabrikant verzekert dat ook de moleculen van het H1N1-virus afgebroken worden.

"Laboratoriumtesten hebben uitgewezen dat de moleculen van een virus drie uur nadat ze met de stof in aanraking komen volledig opgelost zijn", aldus Yamamoto. Hij voegt er ook aan toe dat de stof ook nog andere voordelen heeft. "Titaandioxide zal immers ook vervelende geurtjes zoals tabak doen verdwijnen."

Haruyama hoopt in Japan toch een zekere afzetmarkt te vinden. Vele Japanners dragen immers nu al mondmaskers in het openbaar vervoer en bedrijven vragen hun werknemers om hun handen te wassen en eens goed te gorgelen alvorens naar het werk te komen. (AD)
The Blue Diamonds 50 jaar

De Blue Diamonds of Riem en Ruud de Wolff kwamen in 1949 met hun ouders –uit Batavia- naar Nederland. Met hun Everly Brothers-achtige sound hadden zij jaren succes in niet alleen in Nederland maar over de gehele wereld en met name in het Verre Oosten.

Zij hadden slechts één tophit "Ramona" nodig om wereldberoemd te worden; een hit waarvan er over de hele wereld miljoenen exemplaren van verkocht zijn.

De single van het zeer succesvolle duo brak in 1960 alle bestaande verkooprecords in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Mexico, Thailand, Japan en Indonesië.
Blue Diamond Riem de Wolff zit inmiddels vijftig jaar in het vak en viert dit met een jubileumconcert!
Omhoog