< home < | > lees meer >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30



Tibet is geen China

Tijdens de opening van de Olympische Spelen vond vrijdagmiddag op de Dam in Amsterdam een manifestatie plaats. Burma Centrum Nederland, International Campaign for Tibet en Tibet Support Groep Nederland willen dat Europese regeringsleiders de Chinese autoriteiten bewegen zich aan de mensenrechten te houden.

Overal in de wereld werd op de avond voor de opening door Tibetanen voor vrijheid in Tibet gebeden.
De deelnemers hebben bij elkaar ongeveer een miljoen kaarsen aangestoken.

Om een herhaling te voorkomen van de opstand van maart in Tibet heeft China honderden Tibetaanse monniken, nonnen, studenten en boeren gearresteerd. Een deel is eenvoudig 'verdwenen'. Een organisatie die zich inzet voor de Tibetanen, de International Campaign for Tibet (ICT), heeft dit dinsdag gemeld.


'Tibet is not China' t-shirt




Technologisch zwempak

Pieter van den Hoogenband heeft in het nieuwe zwempak een snelle tijd gezwommen in de finale van de 50 meter vrij op het NK in Eindhoven. Van den Hoogenband tikte aan in 22 seconden en 21 honderdsten. Na zijn hele zwemcarrière in een zwembroek te hebben gezwommen, koos hij nu voor een nieuw technologisch zwempak om tijdens de OS nog sneller te kunnen zwemmen.

De zwemmer uit Geldrop kwam in de series in een merkloos zwempak nog tot een tijd van 22 seconden en 48 honderdsten. Van den Hoogenband testte tijdens het NK verschillende zwempakken en zwom in Eindhoven voor het eerst in een volledige outfit.
Zo'n pak is niets nieuws; In 1962 experimenteerden mijn broertje en ik al eerder met zo'n snel zwempak.







Nuttige onzin

In het warme zeewater aan de kust van het Griekse eiland Kreta is iets bijzonders aan de hand. Vanuit de lucht is het duidelijk te zien. Lokale vissers hebben geen idee wat zich onder water afspeeld en blijven uit de buurt. Zij zijn bang. Wetenschapers van de Universiteit van Athene hebben ook geen idee wat daar op de zeebodem ligt. Pikant detail: Er worden ook regelmatig UFO's waargenomen in de omgeving.
Een broedplaats voor Aliens of is het toch .. onzin? Oordeel zelf.




Eén derde van alle Nederlanders vindt het bekijken van 'onzin' op internet ook daadwerkelijk nuttig. De rest ziet het 'fun surfen' meer als ontspanning. Dat blijkt uit een onderzoek van internetprovider Tele2.
Per dag blijkt de Nederlander maar liefst 80 minuten online door te brengen, bijna twee keer zo lang als in 2006.
Een groot deel van deze tijd gaat op aan minder serieuze activiteiten.




Zes kopjes koffie moet kunnen

Van veel koffiedrinken ga je niet eerder dood. Sterker: er is mogelijk een beschermend effect, stellen Amerikaanse onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston die ruim 120.000 mannen en vrouwen in de Verenigde Staten onderzocht. De bevinding is opmerkelijk: eerdere, kleinere onderzoeken kwamen tot wisselende conclusies.

Aan de Universiteit van Madrid bleek uit een studie dat wie zes koppen per dag drinkt niet méér kans maakt om vroegtijdig te sterven. Bij vrouwen van middelbare leeftijd zou de kans op een hartaandoening zelfs wordt verminderd door regelmatig een ’bakkie’ te doen.

Koffie bevat cafeïne, een verslavende en oppeppende stof. De onderzoekers denken dat deze stof zorgt voor de vermindering van het aantal hart- en vaatziektes onder koffiedrinkers.







Mannen kunnen niet zonder knuffel in bed

Uit Brits onderzoek blijkt dat meer mannen dan vrouwen met een knuffel slapen.
Zo’n twintig procent van de mannelijke respondenten beweert regelmatig te knuffelen met een knuffelbeest. Van de vrouwen geeft vijftien procent toe dit te doen, meldt de Belgische site HLN.be.

Uit hetzelfde onderzoek naar vreemd slaapgedrag kwam naar voren dat acht procent wel eens het favoriete luchtje van de partner op het kussen te spuit. En dat gebeurt vooral als men zich eenzaam en alleen voelt.
Meer dan de helft van de mannen en vrouwen voelt zich daadwerkelijk alleen als de partner niet naast hen slaapt. 16 Procent doet dan geen oog dicht en een klein aantal geeft toe zich angstig te voelen als hij of zij alleen in bed ligt.







Hoge hakken beschadigen Grieks erfgoed

Archeologen waarschuwen dat theater- en muziekvoorstellingen, luide muziek, hoge hakken en kauwgom onherstelbare schade toebrengen aan de historische sites van Griekenland. De Centrale Archeologische Raad heeft het Hellenic Festival, organisator van drama- en muziekproducties in de historische theaters, ervan beschuldigd onvoldoende maatregelen te nemen om de locaties te beschermen.

De 350.000 bezoekers van Herod Atticas, aan de voet van de Akropolis, zouden rampzalig zijn voor de historische site. Hoge hielen, kauwgum en luide muziek tasten de eeuwenoude materialen aan. De archeologen hebben al verschillende keren gewaarschuwd dat de Oud-Griekse theaters niet geschikt zijn om spektakels in op te voeren. (belga/eb)


Gymschoenen aantrekken




Sterke toename van aantal kwallen

Er komen steeds meer van die ongewervelde dieren voor door overbevissing.
Vooral in de Middellandse Zee groeit het aantal kwallen enorm.
Omdat er zoveel tonijn, zwaardvis en schildpadden worden gevangen, raken de kwallen hun natuurlijke vijanden kwijt.

Ook de toegenomen watertemparatuur en vervuiling zorgen voor een prima leefmilieu voor de kwallen.
Experts vrezen voor een verstoring van het ecosysteem omdat vissen moeite zullen hebben hun leefgebied terug te winnen.






Omhoog