< home < | > lees meer >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


Terug naar Peru

Waar zijn eigenlijk die indiaanse orkestjes gebleven? Nog maar tien jaar geleden stonden er in elke winkelstraat van betekenis vijf of tien stoÔcijnse indianen, gehuld in vilthoeden en lamawollen dekens, die steeds maar hetzelfde deuntje speelden op panfluiten, gitaren en een grote trom.

Ze stonden overal: voor het Centraal, op de Dam, in Osdorp en Buitenveldert, in Utrecht en Delfzijl, in Birmingham en DŁsseldorf... Nooit geweten dat er zůveel indianen waren. Sinds het tv-succes van de Lama's zijn ze spoorloos verdwenen...1 op 20 Nederlanders wil emigreren

Ongeveer 5% van alle Nederlanders overweegt binnen vijf jaar naar een ander land te verhuizen. Dat is ongeveer evenveel als in andere Europese landen. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA) aan de Universiteit van Tilburg. Zoals ook in andere Europese landen is de bereidheid van Nederlanders om zich in een ander land te vestigen groter bij studenten, gemiddeld bij hoogopgeleiden en lager bij laagopgeleiden.

De migratieplannen zijn aanzienlijk groter bij inwoners van nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Vooral in Polen en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen overwegen velen hun land binnen vijf jaar te verlaten. Daar ligt het percentage op 10 of meer. Het streven naar een hoger loon speelt daarbij een rol, maar in Oost-Europa wordt een verhuizing naar een welvarender land ook gezien als investering in kennis en bekwaamheid.

De emigratie van Nederlanders naar buurland BelgiŽ vertoont ook nog steeds een stijgende lijn. Nu wonen er al drie keer zoveel Nederlanders in BelgiŽ als Belgen in Nederland. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het land van onze zuiderburen wonen ruim 111.000 Nederlanders. Dat is 2x zo veel ten opzichte van 15 jaar geleden, terwijl 80% van de 36.000 Belgen in ons land hier meer dan 5 jaar woont.


Naar Belgie of toch naar 'booming' China?

Website Olympische Spelen van Athene uit de lucht

Wie vier jaar na de Olympische Spelen van 2004 in Athene een kijkje wil nemen op de website van dit evenement, krijgt weinig te zien. Het enige wat er is overgebleven van de site is een witte pagina met het logo van de Spelen en twee linkjes naar de websites van het IOC en de Olympische Spelen van Peking.

De oorzaak van het verdwijnen van de website van de Spelen van Athene is dat de Griekse overheid een bedrag van 29,30 euro niet heeft betaald. Dit bedrag moet ťťn keer in de twee jaar worden overgemaakt om het recht op de domeinnaam www.athens2004.com te verlengen.


Mannen met een olympisch rokje in Athene


Rijke zwartkijkers

Nederlanders zitten in de top drie van rijkste EU-burgers. Ondanks dat er ook armoede is in Nederland, is de gemiddelde koopkracht hier 31 procent boven het EU-gemiddelde, meldde Europees statistisch bureau Eurostat. De rijkste EU-burgers zijn de Luxemburgers. De inwoners van het groothertogdom genieten zelfs 280 procent meer koopkracht dan gemiddeld. Ieren volgen op de tweede plaats met 44 procent.

Het armst zijn Bulgaren en Roemenen. Ze hebben respectievelijk 37 en 39 procent van de gemiddelde koopkracht in de Europese Unie. Nog armer zijn MacedoniŽ en Turkije, kandidaat-lidstaten voor de EU. Hier is de gemiddelde koopkracht respectievelijk 28 en 31 procent. Nůg armer zijn de inwoners van toekomstige kandidaat-lidstaten van de EU op de westelijke Balkan. AlbaniŽ is met 21 procent het armste land van Europa.

Toch zijn Nederlanders de grootste zwartkijkers van de bevolkingen van 54 landen. Ze zijn samen met de Oostenrijkers uiterst pessimistisch over 2008. Slechts 15 procent van de ondervraagden in beide landen verwacht dat het volgend jaar beter wordt dan dit jaar. Nauwelijks minder pessimistisch zijn de Italianen: 16 procent ziet de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet.

De grootste optimisten wonen in Hongkong: 71 procent verwacht verbeteringen. Ook 68 procent van de Kosovaren en 66 procent van de Colombianen ziet het nieuwe jaar wel zitten, blijkt uit een onderzoek van het Duitse Emnid-instituut en partners in het buitenland bij ruim 50.000 personen.


Optimisten in Hongkong klagen niet over het weer


Lange benen aantrekkelijker

Wat we eigenlijk al wisten, is nu officieel onderzocht: mannen voelen zich het meest aangetrokken tot vrouwen met lange benen. Er wordt gedacht dat lange benen staan voor een goede gezondheid, een goede komaf en voor het vermogen om geld in het laatje te kunnen brengen, meldt New Scientist.

Lange benen staan voor een goede gezondheidí, aldus en van de onderzoekers, Dr. Boguslaw Pawlowski. Eerdere studies wezen uit dat korte benen worden gekoppeld aan bijvoorbeeld hartkwalen en diabetes. Lange benen wijzen ook op een goede komaf, want ondervoeding tijdens de jeugd kan de groei van ledematen vertragen.

Uit studie van dezelfde onderzoekers kwam al eerder naar voren dat vrouwen lange mannen leuk vinden om mee te flirten, maar dat ze de voorkeur geven aan kleinere mannen als het gaat om een serieuze relatie.Gewelddadige films maken maatschappij veiliger

Gewelddadige films zoals Hannibal en Halloween maken de maatschappij niet gewelddadiger, maar juist veiliger! Dat is de conclusie van een studie door twee economen van de University of California. PotentiŽle herrieschoppers dwalen niet door de straten op zoek naar slachtoffers maar zitten in de bioscoop, aldus de onderzoekers.

De studie is gebaseerd op misdaadcijfers in de periode tijdens en na het tijdstip waarop veel mensen naar de film gaan: vrijdagavond en in het weekeinde. Daaruit blijkt dat het aantal geweldsmisdrijven op de tijd dat de films draaien met 1,1 tot 1,3 procent daalt voor elke miljoen mensen die een gewelddadige film bekijkt. In de uren na de sluiting van de bioscopen daalt het aantal misdrijven met circa 2 procent. Ook op maandag en dinsdag is het aantal misdrijven lager dan op andere dagen, zo schrijft The New York Times.

Verscheidene eerdere psychologische studies hebben aangetoond dat blootstelling aan geweld in de media agressief gedrag stimuleert. Jongeren zouden onder meer gevoelloos worden voor wreedheden tegen anderen. De economen die het nieuwe onderzoek hebben uitgevoerd, spreken deze conclusies niet tegen en vermelden dat zij geen zicht hebben op het effect van gewelddadige films op de langere termijn. Hun bevindingen zijn gebaseerd op misdaadcijfers, classificatie van films en gegevens over bioscoopbezoek. En deze data laten een vermindering van het geweld zien.Hergebruik waterbuffels

In Thailand zijn de 'afgedankte' buffaloís weer van stal gehaald. In de Thaise stad Chonburi, zoín 85 kilometer ten zuiden van Bangkok, worden de jaarlijkse waterbuffelraces gehouden. Op een 130-meter lang traject strijden de deelnemers met hun waterbuffel om de hoogste eer. Het populaire festival trekt jaarlijks duizenden bezoekers en is bedoeld om het oogstseizoen van de rijst te vieren.

De waterbuffels werden tot 1970 gebruikt bij het werk op de lokale rijstvelden. Vanaf de jaren zeventig moest de buffel geleidelijk het veld ruimen voor de geavanceerde landbouwmachines. Inmiddels hoeft het dier zich niet meer in te spannen voor de rijstbouw. De buffel wordt voornamelijk nog ingezet voor de races zelf. Uiteindelijk eindigd het dier in de keuken en in de lederwaren industrie.

In ItaliŽ loopt de productie van mozzarella gevaar door een infectie onder de waterbuffels. De bacterie is al tien jaar in de kudde aanwezig. De zachte witte kaas wordt in ItaliŽ gemaakt van de melk van de waterbuffel en is een van 's lands bekendste exportproducten. Veeartsen dienen besmette dieren te doden, maar hebben dat niet gedaan onder druk van de lokale maffia, de Camorra, meldde de BBC.
Omhoog