< home < | > lees meer >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


Boete bij afval op straat

Afgelopen week hebben het ministerie van VROM, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de werkgeversorganisatie VNO-NCW een akkoord gesloten over de aanpak van zwerfafval. Er komt geen statiegeld op blikjes, kleine plastic flesjes en andere verpakkingen, maar wel een boete voor mensen die hun troep op straat gooien.

Om dat te controleren, worden speciale, gemeentelijke afvalcontroleurs aangesteld. Die kunnen overtreders een zogenaamde bestuurlijke boete opleggen die kan oplopen tot zo'n vijftig euro. Statiegeld op kleine drankverpakkingen is al met succes ingevoerd in meer dan 20 Europese landen en Amerikaanse staten.

Rioolduiken

Duiken behoeft een goede opleiding en trainingen. De benodigde vaardigheden en technieken worden moeilijker en meer gespecialiseerd naarmate je verder gaat en andere duikspecialisaties uitprobeert. Dit gaat ook op voor rioolduiken.

Het maken van een veilige rioolduik behoeft zeer gespecialiseerde technische vaardigheden, voorbereiding en veel planning. Daarom moet je een opleiding ondergaan die speciaal gericht is op het rioolduiken. Naast het leren kennen en begrijpen van de gebruikswijze van de gespecialiseerde uitrusting, moet je ook een aantal speciale vaardigheden en technieken leren. Duikplanning is ook een essentieel onderdeel van een rioolduikopleiding.

Hoe verder men het riool inzwemt hoe moeilijker de duik wordt doordat de duik aangepaste apparatuur en een grote hoeveelheid ademgas vraagt; je moet er namelijk rekening mee houden dat je niet tijdens de tocht naar de oppervlakte kunt gaan. Het uitgangspunt is altijd dat men een permanente lijnverbinding houdt met de ingang om te voorkomen dat men verdwaalt. Rioolduiken vereisen zeer grondige training. De riolen kunnen lengtes hebben van enkele meters tot kilometers.IJsland beste land om te wonen

IJsland is volgens de Verenigde Naties het beste land ter wereld om te leven. Het verdringt daarmee Noorwegen, dat zes keer achtereen de lijst van meest ontwikkelde landen aanvoerde, van de eerste plek. Nederland staat op de negende plaats. Dat blijkt uit het onderzoek: 'Statistics of the Human Development ' , dat VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP heeft opgesteld en dinsdag wordt gepresenteerd in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia

De UNDP let niet alleen op inkomen, maar ook op welzijnszaken als gezondheidszorg en levensverwachting. IJsland, dat jarenlang tweede stond, passeert Noorwegen vanwege nieuwe cijfers over de levensverwachting en het Bruto Nationaal Product (BNP). AustraliŽ staat derde, Canada vierde en Ierland bezet een vijfde plek. Het rijkste en machtigste land ter wereld, de Verenigde Staten, is van de achtste naar de twaalfde plaats gezakt. De VS scoren hoog op de lijst van welvarende landen met armoede.

Echt schrijnende armoede komt voor in de dikwijls door oorlog en ziektes geteisterde landen die de lijst van 175 VN-lidstaten plus de Palestijnse gebieden en Hongkong afsluiten. De staart van de lijst, die in 1990 voor het eerst werd opgesteld, bestaat louter uit Afrikaanse landen. De vijf hekkensluiters zijn: Mali, Niger, Guinea-Bissau, Burkina Faso en Sierra Leone. In IJsland is het BNP per hoofd van de bevolking 45 keer hoger dan in Sierra Leone.

Vooral hiv/aids heeft rampzalige gevolgen voor de levensverwachting in zwart Afrika. In Zambia sterven mensen gemiddeld als ze 40,5 jaar oud zijn. In Japan worden mensen met gemiddeld 82,3 jaar het oudst. Zeventien landen waarover over het meetjaar te weinig gegevens bekend zijn, waaronder Irak en Afghanistan, staan niet in het overzicht.

Synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen kan je vergelijken met dansen of ballet in het water. Zwemmen op muziek wordt gecombineerd met eenvoudige maar ook complexe figuren op of onder water. Synchro is vooral een teamsport, maar op wedstrijden worden ook soloís en duetten gezwommen. Een synchroon zwemmer ontwikkelt een goede houding, lenigheid, kracht, controle van de ademhaling, uithoudingsvermogen, volledige beheersing van de bewegingen, muziekgevoel en teamgeest.

Tijdens de wereldtentoonstelling in 1934 in Chicago, liet Cay Curtiss zestig meisjes op muziek zwemmen en figuren maken in het water. Voor het eerst wordt in de pers gesproken van synchroon zwemmen. Na de Tweede Wereldoorlog werd synchroonzwemmen in Europa populair. Pas in 1956 werd synchroonzwemmen erkend door de wereldzwembond FINA (Fťdťration Internationale de Natation Amateur). In 1965 werden regionale kampioenschappen over de gehele wereld mogelijk. De eerste officiŽle wereldkampioenschappen werden pas in 1973 in Belgrado gehouden. Een jaar later werd in Amsterdam de eerste officiŽle Europese Kampioenschappen gehouden.

Synchroonzwemmen is een watersport dat vooral door meisjes word beoefend. Het werd vroeger ook wel "kunstzwemmen" of "waterballet" genoemd. "Synchroon" betekent "gelijk" Synchroonzwemmen is te vergelijken met ballet alleen dan in het water. Het is een sierlijke maar zware sport want je moet niet alleen vier zwemslagen (vrije slag, vlinderslag, rugslag en schoolslag) beheersen, maar je moet ook gevoel voor ritme hebben. Een groot deel van de figuren wordt onder water uitgevoerd.IndonesiŽ door klimaatverandering bedreigd

IndonesiŽ, het gastland voor de wereldklimaatconferentie begin december, is zo bedreigd door de rampzalige gevolgen van de klimaatverandering als geen enkel ander land ter wereld. Met zijn 17.000 eilanden, 80.000 kilometer kust en 240 miljoen inwoners loopt IndonesiŽ bijzonder veel gevaar, berichtte de milieuorganisatie WWF.

In IndonesiŽ verdwijnen elk uur drie voetbalvelden aan bos door illegale houtkap, mijnbouw en verbranding ten behoeve van palmolieplantages, waardoor het land een belangrijke bijdrage levert aan het broeikaseffect. Als de trend doorzet krijgen toekomstige generaties met voedsel- en waterterkorten te kampen. Veel van de zeventienduizend eilanden waaruit IndonesiŽ bestaat zullen in zee verdwijnen en veel dier- en plantensoorten zullen verdwijnen.

De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn reeds in de hele regio van AziŽ en de Stille Oceaan merkbaar. In de regentijd regent het heviger dan voordien, wat in de Indonesische hoofdstad Jakarta leidde tot de overstroming van 70.000 woningen en meer dan een half miljoen mensen dakloos maakte. Het zomerseizoen leidt echter op vele plaatsen tot uitdroging.

Bij hogere temperaturen zijn er ook veel meer muggen, wat meer mensen aan malaria en dengue ziek maakt. De directeur van het WWF-klimaatveranderingsprogramma, Hans Verolme, roept de deelnemers aan de klimaattop uit 190 landen op een akkoord te bereiken over een drastische vermindering van de uitstoot.Bikini-show tijdens vlucht

De Ecuadoraanse vliegtuigmaatschappij Icaro Air heeft een opmerkelijke manier gevonden om klanten te trekken: tijdens nationale vluchten lopen in de gangpaden modellen heen en weer die hun bikini's showen. Vliegtuigmaatschappij Icaro Air zet de modellen in op de route van de hoofdstad Quito naar de havenstad Guayaquil.

De show duurt in totaal zo'n 10 minuten per vlucht. In eerste instantie duurt de actie in totaal twee weken, maar bij succes wordt er wellicht een vervolg aan gegeven. En als we de directeur van Icaro Air mogen geloven is dat succes er: het aantal boekingen is volgens hem flink gestegen.

Hey Joe

Jimi Hendrix, als Johnny Allen Hendrix geboren in Seattle, zou op 27 november 2007 65 jaar geworden zijn, ware het niet dat hij in 1970 stierf aan een overdosis slaappillen.
In 1967 stond hij hoog in de Nederlandse Hitparade met het nummer 'Hey Joe'.

Toen ik als jochie van 11 jaar 'Hey Joe' voor het eerst hoorde op radio Veronica was ik meteen erg onder de indruk van het schitterende gitaargeluid. Zoiets had ik nog niet eerder gehoord! Het was dan ook het eerste grammofoonplaatje dat ik kocht bij platenzaak Staphorst in de Drieharingenstraat in Utrecht.

Hendrix' stijl was uniek, is nooit geŽvenaard, en ondanks zijn hectische toerschema heeft hij meer dan 300 onuitgebrachte nummers nagelaten. Hij bracht een revolutie teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden, feedback en vernieuwende opnametechnieken.

Het nummer Hey Joe van The Jimi Hendrix Experience is door de lezers van muziekblad Revolver Magazine uitgeroepen tot het beste misdaadlied. Dat blijkt uit de Revolver Misdaad Top 20, die het tijdschrift bekendmaakte. De lijst werd samengesteld op basis van de inzendingen van vele honderden lezers.

De tweede plaats in de lijst is voor I Shot The Sheriff, dat zowel door Bob Marley als Eric Clapton is uitgevoerd. Op de derde plek staat Stealin' van Uriah Heep. De hoogst genoteerde Nederlandse plaat is Kill Me (Ce Soir) van Golden Earring op de achttiende plaats.Hey Joe

Hey Joe, where you goin' with that gun in your hand
Hey Joe, I said where you goin' with that gun in your hand

I'm going down to shoot my old lady
You know, I've caught her messin' around with another man
I'm going down to shoot my old lady
You know, I've caught her messin' around with another man
And that ain't too cool

Hey Joe, I've heard you shot your woman down,
shot her down, now
I said I've heard you shot your old lady down,
You shot her down to the ground

Yes I did, I shot her
You know, I caught her messin' round, messin' round town
Yes I did, I shot her
You know, I caught my old lady messin' around town
And I gave her the gun
I SHOT HER!

Hey Joe, alright
Shoot her one more time, baby

Hey Joe, said now
Where you gonna run to now?
Where you gonna run to?
Hey Joe, I said where you gonna run to now?
Where you, where you gonna go?
Well, dig it

I'm goin' way down south,
Way down to Mexico way
Alright!
I'm goin' way down south,
Way down where I can be free
Ain't no one gonna find me

Ain't no hangman gonna,
He ain't gonna put a rope around me
You better believe it right now
I gotta go now
Hey Joe, you better run on down
Good by everybody
Hey Joe, uhh
Run on downOmhoog