< home < | > lees meer >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


Honderdjarige vrouw maakt sprong met deltavlieger

Een honderdjarige vrouw heeft woensdag een sprong met een deltavlieger gemaakt. Ze kreeg de sprong als cadeautje aangeboden voor haar verjaardag. De Britse Peggy McAlpine maakte de duosprong vanaf een 760-meter hoge berg in Cyprus.
Vijftien minuten later landde ze in het dorp Karaman.

De vrouw hoopt met haar sprong in het Guinness Book of Records te komen.
"Het was een prachtig moment", verklaarde de vrouw na afloop. "Ik zou het graag opnieuw doen, maar daar wacht ik even mee om andere mensen de kans te geven het record te breken." McAlpine onderneemt een nieuwe sprong wanneer ze 105 jaar oud is, als ze die leeftijd haalt tenminste.Pootje baden en beachlife

Deze tentoonstelling in Muzee Scheveningen geeft een overzicht van de badmode vanaf 1818 tot nu. Er zijn zo’n honderdvijfentwintig badkostuums te bezichtigen.

Begin 1800 zwommen mannen nog steeds naakt en de vrouwen droegen lange brede hemden. In de loop van bijna tweehonderd jaar is het model van het badpak enorm veranderd en werd het steeds kleiner. Ontwerpen van badpakken veranderden van zelfgebreide en gemaakte modellen uit het modetijdschrift ‘De Gracieuse’ (een mode- en handwerktijdschrift van 1862 tot 1936), naar modieuze designbadpakken ontworpen door modeontwerpers.

De badmode volgt de ontwikkeling van de mode. De badmode geeft net zoals de mode een afspiegeling van een bepaalde tijd. Is de kleding zedig, elegant of sportief dan is dat ook terug te vinden in de badmode.

De geschiedenis van de badmode in Scheveningen begint in 1818 toen het badhuis van Jacob Pronk werd gebouwd. Badgasten gingen met badkoetsen in zee of namen in het badhuis een zeebad. Baden in zeewater gebeurde toen vaak op doktersadvies want aan de zee werd een geneeskrachtige werking toegekend.

De badplaats Scheveningen ontwikkelde zich vanaf 1818 van een klein kuuroord tot een vooraanstaande badplaats. Vaak is aan het Scheveningse strand de allerlaatste badmode terug te vinden.Bijen op rand van uitsterven

Een vreemd hedendaags natuur verschijnsel in Amerika is dat steeds meer bijen kolonies verdwijnen omdat de bijen de weg terug naar hun bijenkorf niet meer vinden. Sommige imkers beweren nu dat dit komt door mobiele telefoons. De straling, die mobiele telefoons uitstralen, zouden het ‘navigatie systeem’ van de bijen blokkeren.

Dit verschijnsel kwam vorig jaar voor het eerst voor aan de Westkust van Amerika. Waar naar schatting 60% van de commerciële bijen populatie gestorven is en 70% aan de Oostkust. Maar nu is ook Europa aan de beurt. John Chapple, één van London’s grootste imkers, melde dat 23 van de 40 bijenkorven abrupt zijn verlaten door de bijen.

Albert Einstein heeft eens gezegd dat de mensheid maar vier jaar te gaan heeft als de bijen zouden uitsterven.
Je moet rekenen dat zij voor 70 à 80 procent instaan voor het bestuiven van de appels, peren, aarbeien, augurken en noem maar op. Dus zonder bijen geen aardbeien, geen appels, Als je daarmee rekening houdt, hebben bijen na het rund de belangrijkste taak voor de instandhouding van de voeding van de mensheid.

Room Eleven: platina in Paradiso

Een van de leukste bandjes die Nederland momenteel rijk is, is Room Eleven. Met hun eigenzinnige mix van bossanova, pop, folk, country, jazz en zelfs wat blues weten ze niet alleen de verstokte jazzcats aan te spreken, maar ook de gemiddelde Lowlandsganger.
En mocht je nog niet overtuigd zijn van debuutplaat Six White Russians & A Pink Pussycat, ga ze dan eens live zien. Daar zetten de Amsterdammers hun geheime wapen in: de onweerstaanbare charmes van Janne Schra, het blonde bijdehandje met haar fraaie stem. Die combinatie zorgde al voor uitverkochte zalen van Delftzijl tot North Sea Jazz en het einde is nog lang niet in zicht.

De band heeft in oktober in een uitverkocht Paradiso een platina album ontvangen voor debuutplaat Six White Russians And A Pink Pussycat.
Het ‘vijfkoppig jazzbossafolksoulcombo’ ontving afgelopen april reeds een gouden plaat, maar overschreed nu de grens van zeventigduizend verkochte exemplaren.

Room Eleven duikt de komende tijd een studio in New York in om samen met producer Randy Crafton, haar tweede album op te nemen. De opvolger van Six White Russians And A Pink Pussycat wordt komend voorjaar verwacht. In december en januari gaat de band de Nederlandse theaters langs.

Naaktmodel

Haarlem was aan het eind van de 16de eeuw een kunstcentrum van betekenis. Op zoek naar een grotere godsdienstvrijheid en betere economische omstandigheden vestigden zich veel kunstenaars uit de Zuidelijke Nederlanden in deze stad.

In 1583 kwam de Vlaamse schilder en dichter Karel van Mander naar Haarlem. Hij stichtte er samen met twee kunstvrienden, Hendrick Goltzius en Cornelis van Haarlem, een atelier, dat de 'Haarlemse Academie' werd gedoopt.

Daar werd - nieuw voor Nederland - naar naaktmodel gestudeerd. Hun grote voorbeeld was de Vlaming Bartholomeus Spranger , die aan het hof van Rudolf II in Praag furore maakte met schilderijen van elegante naakten in alle mogelijke en onmogelijke houdingen.


Ik zou wel eens willen weten

Ik zou wel eens willen weten,
waarom zijn de bergen zo hoog
Misschien om de sneeuw te vergaren
Of het dal voor de kou bewaren
Of misschien als een veilige stut voor de hemelboog
Daaarom zijn de bergen zo hoog

Ik zou wel eens willen weten,
waarom zijn de zeeen zo diep
Misschien tot geluk van de vissen
Die het water zo slecht kunnen missen
Of tot meerdere glorie van God die de wereld schiep
Daaarom zijn de zeeen zo diep

Ik zou wel eens willen weten,
waarom zijn de wolken zo snel
Misschien dat 't een les aan de mens is
Die hem leert hoe fictief een grens is
Of misschien is het ook maar eenvoudig een engelenspel
Daaarom zijn de wolken zo snel

Ik zou wel eens willen weten,
waarom zijn de mensen zo moe
Misschien door hun jachten en jagen
Of misschien door hun tienduizend vragen
En ze zijn al zo lang naar de vrede toe
Daaarom zijn de mensen zo moe

(1960 Jules de Corte)
Mars-proefkonijnen kunnen zich melden

Kandidaten voor een gesimuleerde missie naar Mars kunnen zich nu melden bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
Het is de bedoeling dat een bemanning van zes proefkonijnen vanaf eind 2008 ruim vijfhonderd dagen worden opgesloten in een paar containers (200 vierkanten meter) in het Instituut voor Biomedische Problemen in Moskou.

Kandidaten dienen tussen 25 en 50 jaar te zijn, gezond en gemotiveerd, en niet langer dan 1 meter 85.
De ESA verwacht duizenden kandidaten.Omhoog