< home < | > lees meer >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


Vroeg opstaan niet gezond

Generaties lang is gepredikt dat het goed zou zijn voor „den werkenden mensch” om vroeg op te staan. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat dat juist ongezond is.

Volgens onderzoek van verscheidene Japanse universiteiten kan vroeg opstaan het risico vergroten op hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en beroertes. De studie, waarvoor is gekeken naar meer dan 3000 Japanners, wordt deze week gepresenteerd op het Wereldcongres van de Wereldfederatie van Slaaponderzoek- en Slaapgeneeskundeverenigingen.

Uit ander onderzoek blijkt dat mensen in de afgelopen veertig jaar per nacht maar liefst een compleet uur minder zijn gaan slapen. Gevolg is dat 43.6% van de Nederlanders vindt dat zij te weinig slapen, en 50.5% moe is bij het opstaan (15% is zelfs zeer moe). Maar liefst 25% maakt zich zorgen over of ze wel genoeg slapen en 60% zou graag meer energie hebben. Eén op de zes mensen valt soms wel eens in slaap in de bioscoop of op een feestje.

Volgens het onderzoek bouwen de meeste mensen zo langzaam maar zeker een slaaptekort op. Veel langer slapen in het weekend of vakantie kan daar een teken van zijn. 'Mensen die doordeweeks te weinig slapen krijgen op den duur een chronisch tekort aan slaap. Ze functioneren nog wel, maar verre van optimaal.' Dit geldt vooral voor de mensen die pas laat moe worden, de zogeheten avondmensen. Voor hen is de 9-5 mentaliteit fnuikend.Grutto vestigt trekvogelrecord

Wetenschappers in Nieuw-Zeeland staan versteld van een grutto die non-stop 11.500 kilometer heeft gevlogen. De trekvogel kan worden gevolgd omdat zij begin dit jaar van onderzoekers een zendertje ingeplant heeft gekregen.

Ze heet sindsdien ‘E7’. E7 vloog dit jaar van Nieuw-Zeeland naar Alaska en terug. Op terugtocht vloog de grutto 11.500 kilometer aan een stuk door en vestigde daarmee een trekvogelrecord, meldde de New Zealand Herald dinsdag. En dat alles zonder het gebruik van een Tom-Tom!
Het record dat E7 sloeg, was van haar eigen heenreis. Op die tocht keek de grutto vijf weken rond in een natuurgebied in China na een ononderbroken vlucht van 10.000 kilometer vanuit Northland, Nieuw-Zeeland.

Aangesterkt vloog E7 toen in mei nog 7300 kilometer verder naar een broedterrein in Alaska. In juli en augustus verbleef de trekvogel in Noord-Amerika. De terugreis was deze maand. Onderzoeker Phil Battley van de Massey Universiteit in Nieuw-Zeeland houdt via de satelliet sinds februari in totaal zestien grutto's in de gaten. Pogingen echter om de recordhoudster E7 te fotograferen in het noorden van Nieuw-Zeeland zijn vooralsnog vruchteloos gebleven. Ze houdt zich op tot de volgende vlucht in een uiterst afgelegen en ontoegankelijk gebied, aldus Battley.Amsterdam op 31 in lijst uitgaanssteden

Amsterdam staat op de 31e plaats in een lijst van duurste steden om een avondje te stappen . De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is het goedkoopst; voor nog geen 60 euro ga je er uitgebreid uit. In Oslo, de duurste stad, betaal je bijna het zesvoudige.

Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Van Dijk Electronic Publishing, dat prijsgegevens verzamelde van onder andere restaurants, babysitters en bioscopen in 108 internationale steden. Stappen in Europa blijkt een stuk duurder dan in andere delen van de wereld. Reykjavik (IJsland) en Frankfurt (Duitsland) maken de top 3 duurste steden af. De goedkoopste steden na Buenos Aires zijn Manilla (Filipijnen) en Asunción (Mexico).


1 op 100 vaders niet de echte verwekker

Ongeveer is een op de honderd vaders niet de echte verwekker van zijn kind.
Dat beweert de geneticaprofessor Jean-Jacques Cassiman van de Katholieke Universiteit Leuven.

De Vlaming zwakt beweringen af dat een op de 25 of zelfs 1 op de tien kinderen een andere biologische vader hebben dan gedacht. De prof baseert zich op zijn eigen gegevensbank met veel vaderschapstesten.

Volgens Cassiman komt de verwisseling in alle sociale klassen voor. „Mensen blijven nu eenmaal dieren. Alles is evolutionair te verklaren”, zegt hij maandag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Mannen met zweetvoeten gezocht

Het laboratorium voor entomologie van de Wageningen Universiteit in Nederland zoekt enkele tientallen mannen die de geur van hun voeten beschikbaar willen stellen voor onderzoek naar de malariamug. De proefpersonen moeten drie ochtenden in het laboratorium hun voetengeur afgeven aan speciaal daarvoor gemaakte recipiënten. Dat schrijft De Telegraaf. .

Uit eerder onderzoek is bekend dat malariamuggen gelokt worden door zweetvoetenlucht. Onduidelijk is echter nog waarom de geurstof van de ene mens aantrekkelijker is voor de mug dan die van een ander mens. Het onderzoek van de Wageningse universiteit naar lokstoffen voor malariamuggen is wereldberoemd.

Mannen die mee willen doen aan het onderzoek moeten gezond en tussen de 18 en 65 jaar zijn. Ze moeten drie keer naar Wageningen reizen. Een dag voor elk bezoek moeten zij zich aan was-, eet- en drinkinstructies houden. Aangezien de mannen niet in aanraking komen met de muggen, is malariabesmetting uitgesloten, zo verzekert de universiteit.
Gyros met tzatzikisaus

Gyros:
400 gram mager varkensvlees (lappen of ontbeende karbonades)
4 eetlepels olijfolie
zakje mix voor Gyros van Knorr
Tzatziki saus:
1/2 komkommer
2 kleine uitjes
1 teen knoflook
3 kleine bakjes griekse yoghurt
of bulgaarse yoghurt (bij gebruik van deze yoghurt twee lepels room toevoegen)
1 eetlepel fijngehakte peterselie peper en zout

Voorbereiding:
Gyros Vlees in blokjes snijden, zakje mix aanmaken met 4 eetlepels olijfolie.
Dit mengsel goed door elkaar roeren en afgedekt een uur in de koelkast zetten.

Tzatziki saus
Rasp de geschilde komkommer, roer er de ui, knoflook, griekse yoghurt, creme fraiche en kruiden er door.
Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Laat de tzatziki in de koelkast in een afsluitbaar bakje een uur op smaak komen.

Bereiding:
Doe olijfolie in een grote koekepan en bak het vlees aan.
Draai daarna het gas lager en bak op een zachter vuur het vlees gaar.
Doe het vlees in een schaal en serveer de saus er apart bij.
Serveer dit gerecht met feta salade.

Blowen heeft geen gevolgen voor hersenen

Blowen heeft geen gevolgen voor de hersenen van jongeren. Dat blijkt uit onderzoek dat neuropsychologe Gerry Jager heeft verricht naar de effecten van wietgebruik op de ontwikkeling van de hersenen van jongeren.

Bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht onderzocht zij veertig pubers, van wie de helft geregeld cannabis gebruikt en de andere helft niet. Jager deed onder andere geheugen- en concentratietesten en bekeek in een MRI-scan de hersenen.

De blowende jongeren deden de testen net zo goed als de anderen, zei ze dinsdag in het Nederlandse tv-programma EénVandaag. "Er gebeuren geen andere dingen bij blowende jongeren, van wie de hersenen nog in ontwikkeling zijn, dan bij volwassenen".

Voor jongeren met een combinatie van problemen is het gebruik van cannabis af te raden, aldus Jager. Maar voor de grote groep jongeren die af en toe een jointje roken, ziet zij geen gevaar. "Over tien jaar zijn zij brave burgers met een baan en zijn zij gestopt met blowen". (anp/dm)

Omhoog