< home < | > lees meer >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Hoe vruchtbaar waren onze bevrijders?

Ieder jaar herdenken we dat na de Tweede Wereldoorlog de Duitsers door de geallieerden ons land uitgejaagd werden. En ongetwijfeld zal bij die gelegenheid ook de Vereniging Bevrijdingskinderen weer van zich doen spreken. Anders dan de naam zou doen vermoeden (het Canadese tijdschrift MacLeans in 1999: "Hundreds of Dutch war babies are searching for their Canadian roots"), betreft het hier geen gezelschap van prille minderjarigen. Integendeel, de leden van de vereniging zijn allen geboren in februari 1946, zodat ze thans 54 jaar oud zijn.

Ze zijn op zoek naar hun vaders, die (voor zover nog in leven) thans als 75-plussers nietsvermoedend genieten van een welverdiende oude dag in de afgelegen bejaardenoorden van Newfoundland en Saskatchewan.

Het moet een losbandige tijd geweest zijn die bevrijding. Of, zoals Remco Campert dichtte: "Alles zoop en naaide, heel Europa was één groot matras". Secretaris W. Oude-Aost van de Vereniging Bevrijdingskinderen schat in de NRC dat kort na de bevrijding van ons land in 1945 meer dan vijfduizend kinderen verwekt zijn door onze bevrijders. Bollen en Vroemen preciseren dat in hun standaardwerk ‘Canadezen in actie’ tot zevenduizend: "De oorlogsjaren trokken een zware wissel op het zwakke geslacht.

Honderdduizenden jongemannen waren weg, tewerkgesteld in Duitsland of ondergedoken. (...) Het vrouwvolk werd zelfstandiger, zelfbewuster. Na de bevrijding van het Duitse juk ontstond een sfeer van: nu zullen we het er eens van nemen". En aldus geschiedde. De kerk zag er zorgvuldig op toe dat het condoom in de ban bleef, de pil bestond nog niet, en de Canadezen waren 'In the Mood' en kwamen in actie...Festival aan de werf

Utrechters weten het: zodra de grote tent van Festival aan de Werf op de Neude verrijst, is het officieel lente en gaat het festivalseizoen van start!
Festival aan de Werf is een theaterfestival dat door de hele stad plaatsvindt; zowel binnen als buiten treden artiesten en theatergroepen op. Het bruisend hart van het festival is de tent op de Neude, waar je elke avond kunt eten, drinken en genieten van muziek.

De ingredienten voor het komende festival worden zorgvuldig bij elkaar gezocht. Zoals het er nu uit ziet zijn er in mei genoeg culturele (en culinaire) hoogstandjes om je bij te verlekkeren. Eten is een belangrijke omlijsting en thema van het programmaonderdeel Slow Food - Slow City - Slow Motion. En dan vooral de momenten er omheen, de tijd voor discussie en bezinning over onze omgeving die kunstenaars inspireren voor hun werk.
Omhoog