< home < | > lees meer >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Jonge ettertjes aangepakt

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) wil ook kinderen onder de 10 jaar aanpakken als ze overlast veroorzaken. Tot nu toe richtte hij zich vooral op 15- en 16-jarige probleemjongeren. Maar nu hulpverleners uit onder meer Utrecht aan de bel trekken over problemen met steeds jongere kinderen, wil Rouvoet ook deze groep tot de orde roepen.

CDA, PvdA en ChristenUnie hadden in het regeerakkoord al afgesproken dat kinderen uit probleemgezinnen sneller onder toezicht moeten worden gesteld. Ook komt er een wet om lichtere maatregelen op te leggen, zoals verplichte opvoedingsondersteuning in het belang van het kind.

Onderzoek in de Utrechtse wijk Overvecht wees onlangs uit dat daar problemen zijn met een groep kinderen tussen de 8 en 12 jaar die gewelddadig zijn en zich van niemand iets aan trekken. Volgens wethouder Den Besten komen de kinderen uit zwakke opvoedingsmilieus en worden ze thuis niet gecorrigeerd.

Chocola beter dan kus

Veel vrouwen weten het al: chocolade kan veel lekkerder zijn dan een kus. Donkere chocola stimuleert je hersens langer en intensiever dan een zoen.
Om precies te zijn: een lekker stuk chocola blijft tot vier keer langer nawerken in je lichaam en hersens. De uitkomst ondersteunt de kreet van Pamela (Baywatch) Anderson die zei dat chocola beter is dan seks..

De Engelse onderzoekers wisten al dat chocola stimulerend werkt, maar dat het zo lang aanhoudt en het zo¿n invloed heeft op je gemoedstoestand, verbaasde ze.

Aan de studie namen stelletjes van in de twintig deel. Met opgeplakte electroden werd gemeten wat gebeurt als je chocola op je tong laat smelten. Bij een deel verdubbelde de hartslag zelfs. Daarna moesten ze elkaar op de gebruikelijke manier zoenen. Het geluksgevoel bleek aanzienlijk korter. Een psychologe waarschuwt wel dat de kus in het laboratorium niet te vergelijken is met een romantische situiatie elders waar een stel besluit te zoenen.

De Rode Baretten

De laatste jaren is er hard getraind om de Tactische Helikoptergroep en 11 Luchtmobiele Brigade (AASLT) als een geoliede machine te laten samenwerken. De Rode Baretten brigade is een snel inzetbare eenheid voor de politiek, bij uitstek geschikt voor allerlei brandhaarden, waar ook ter wereld. Dit kan door inzet bij vredesmissies, maar ook als het er echt op aan komt bij terrorismebestrijding, gewapende conflicten of oorlog.

De brigade, zo'n 4500 man sterk, is zo uniek omdat luchtmobiele militairen volstrekt geïntegreerd met de helikopters van de luchtmacht onder alle omstandigheden kunnen worden ingezet. Dat is slechts veilig en effectief mogelijk. omdat deze vergaande vorm van samenwerking regelmatig, overdag en ’s nachts wordt beoefend.

Nederland wantrouwt Chinese fiets

Net als de Landwind, de Chinese landrover, kan ook de goedkope fiets uit China in ons land op weinig enthousiasme rekenen. De Nederlandse fietser eist kwaliteit, en wie garandeert dat een nieuwe fiets van 150 euro betrouwbaar is?

Een nieuwe Batavus of Gazelle kost al gauw 800 euro. Wie dat te duur vindt, kan al voor een kwart van dat bedrag een Chinese fiets aanschaffen. Op het oog verschilt de oosterse variant weinig van de bekende topmerken.

Maar Nederlandse fietsenhandelaren geloven niet in het Chinese alternatief. Een Amsterdamse verkoper in de Volkskrant:
"Het is onwaarschijnlijk dat je goede fietsen kunt verkopen voor deze lage prijzen. Repareren doen we niet. Ze vallen onder je handen uiteen." Ook de consument lijkt niet warm te lopen voor de goedkope fiets. Bij het trotseren van de Hollandse weerelementen verlangt men in de eerste plaats een betrouwbare tweewieler. De import van Chinese fietsen is in de afgelopen jaren, anders dan veel andere Chinese producten, dan ook sterk teruggelopen.

Denen zijn de gelukkigste Europeanen

Scandinaviërs behoren tot de gelukkigste Europeanen. Denen staan op nummer 1 in de ranglijst, gevolgd door Finnen, Ieren en Zweden. Nederlanders komen op de vijfde plaats. Ook wat betreft tevredenheid op de lange termijn scoort Denemarken het hoogst, Nederland neemt hier de zesde plaats in. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Cambridge.

Ongeveer 20.000 mensen uit vijftien Europese landen gaven een cijfer (van één tot tien) voor geluk en tevredenheid op de lange termijn. Deze scores werden gecombineerd met de resultaten van een uitgebreid onderzoek door psychologen.

De oude spreuk 'geld maakt niet gelukkig' werd wederom bevestigd. Vertrouwen in elkaar is wel een garantie voor geluk. Ook een uitgebreide en betrouwbare vriendenkring, één zeer hechte vriendschap of een partner en een goede baan stemmen tot tevredenheid.

Vrouwen geven over het algemeen aan gelukkiger te zijn dan mannen. Ook zijn jongeren en ouderen gelukkiger dan mensen van middelbare leeftijd. Een goed klimaat leidt niet tot een zonnig humeur: mensen in mediterrane landen zijn het minst gelukkig én het minst tevreden.

Groot-Brittannië bezet de negende en Duitsland de twaalfde plaats als het op geluk aankomt. Ook zijn onze buren niet heel tevreden; op dat punt komen de landen op respectievelijk nummer tien en elf.


De Romeinse badcultuur

Vanaf de derde eeuw v. Chr. waren er badkamers in grote particuliere woningen, die klein en niet bepaald comfortabel waren. In de tweede eeuw v. Chr. verschenen de publieke badhuizen, aanvankelijk nog zeer eenvoudig, maar gaandeweg steeds luxueuzer.

De algemene naam voor een badhuis in het Latijn is balneae ('baden'), de naam thermae gebruikten de Romeinen vooral voor de grotere badcomplexen. De badcultuur bij de Romeinen ontwikkelde zich snel; in de keizertijd gingen de meeste Romeinen vrijwel iedere dag naar de thermen. De thermen dienden niet alleen voor de lichaamsreiniging, maar ook om te sporten en als sociale ontmoetingsplaats. Er waren dan ook in alle Romeinse steden thermen.

In Rome werden enorme thermencomplexen gebouwd, die enkele hectaren besloegen. De Thermen van Diocletianus en de Thermen van Caracalla waren de allergrootste.

Er werd naakt gebaad en gesport, en mannen en vrouwen baadden gescheiden. De thermen hadden aparte openingstijden voor mannen en vrouwen, of er waren aparte afdelingen voor mannen en vrouwen, zoals bij de Stabiaanse thermen in Pompeii en de Centrale thermen in Herculaneüm. Toch werd er ook wel gemengd gebruik gemaakt van de thermen: vrouwen wilden gebruik maken van de veel uitgebreidere (sport)faciliteiten van de mannenbaden, en prostituees boden zich aan. Keizer Hadrianus (118-137 n.Chr.) vaardigde een wet uit die het gemengd baden verbood.