< home < | > lees meer >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


Lieveheersbeestje is slettebak

Lieveheersbeestjes worden gebruikt bij de Beweging Tegen Zinloos Geweld, maar het vrouwtje van de keversoort doet dit symbool geen eer aan. Zij is letterlijk een mannenverslindster.

Het vrouwelijk lieveheersbeestje heeft meer weg van de seksliefhebber uit de reclame van de Peugeot 207 waar twee kevers het er even lekker van nemen. Maar waar in het filmpje de lieveheersbeestjes moe maar voldaan weer verder vliegen, laat in het echte leven mevrouw de kever geen poot heel van haar mannelijke vrijer. Die wordt bij voorkeur gedood na de liefdesdaad.

Het onschuldig ogende vrouwtje heeft namelijk een geheime bewaarplaats voor een bacterie die elk mannetje dat haar pad kruist kan doden. Deze Wolbachia-bacterie zorgt ook voor de promiscuÔteit van het vrouwtje. Dat blijkt uit een onderzoek van Britste wetenschappers dat gepubliceerd is in de Journal Current Biology.

In de mensenwereld kunnen de vrouwtjes ook behoorlijk dodelijk zijn...De ziekte van Bechterew

Spondylitis AnkylopoŽtica (SA), de ziekte van Bechterew is een ongeneeslijke ziekte en tast de gewrichten van de wervelkolom aan. De ziekte is vernoemd naar de Russische neuroloog: Vladimir Michailovitsj Bechterew die het ziektebeeld voor het eerst heeft beschreven. De Latijnse naam voor deze ziekte is Ďspondylitis ankylopoeticaí (SA). In Nederland en Duitsland spreekt men van de ziekte van Bechterew, in de rest van de wereld wordt de officiŽle naam Ďspondylitis ankylopoetica (Latijn) of ankylosing spondylitis (Engels) gebruikt. Klinkt wel interresant, niet?

De oorzaak van de ziekte is onbekend. Er is vaak sprake van erfelijke factoren. Deze reumatische aandoening komt in tegenstelling tot veel andere vormen van reuma meer voorbij mannen dan bij vrouwen (verhouding 2,5 op 1). Aanhoudende pijn en stijfheid in de onderrug zijn de kenmerken. De klachten van pijn, stijfheid en beperking kunnen ook hogerop in rug en nek optreden. Er is een duidelijke samenhang met een bepaalde "bloedgroep" het HLA-B27. Bloedonderzoek kan de aanwezigheid van HLA-B27 aantonen. In het algemeen treedt de ziekte voor het eerst op tussen 18 en 35 jaar.

De ziekte van Bechterew kan tegenwoordig al in een vroeg stadium herkend worden. Een wezenlijk kenmerk van de ziekte is een sluipende rugpijn die gepaard gaat met ochtendstijfheid, welke vermindert door te bewegen. Indien een dergelijk klachtenpatroon langer dan drie maanden voortduurt, is verder gericht onderzoek noodzakelijk. De definitieve diagnose kan worden gesteld met behulp van internationaal gebruikte testen en maatstaven.

De ruggegraat bestaat uit een aaneenschakeling van beenderen, de ruggewervels. Daar waar de ruggewervels elkaar raken zijn er gewrichten. De ontsteking begint aan de randen van deze gewrichten. Als gevolg van deze ontsteking wordt er littekenweefsel gevormd dat de ruimte tussen twee beenderen (bijvoorbeeld wervels) opvult. Zo raakt het gewricht verstijfd. Het litteken-weefsel kan uiteindelijk tot bot omgevormd worden. Het zal dan de ruimte tussen de twee beenderen opvullen. De verstijving kan leiden tot verkromming van de wervelkolom. Alles bij elkaar knap lastig...

De ziekte zelf is niet te genezen, maar met een goede behandeling kunnen pijn en stijfheid verminderd worden. Over het algemeen wordt behandeld door een reumatoloog. Als dat nodig is, wordt ook een fysiotherapeut of ergotherapeut bij de behandeling betrokken.
Hieronder een aantal typische gevallen van Bechterew...Geen Paling aan de haak

Het blijkt dat dioxine-achtige verbindingen zoals PCBís waarschijnlijk een hoofdrol spelen bij het uitsterven van de aal . De embryonale ontwikkeling van deze soort stopt al bij dioxinewaarden die 10 keer lager zijn dan de consumptienorm voor mensen. Dit ontdekten biologen, onder leiding van Guido van den Thillart, die i.s.m. Universiteit Leiden onderzoek doen naar het geslachtsrijp worden en de voortplanting van palingen.

Dioxine-achtige verbindingen zijn niet alleen giftig, ze hebben ook een verstorend effect op de hormoonhuishouding en op gentranscriptie-mechanismen. Van veel diersoorten was al bekend dat dit heeft gezorgd voor een sterke teruggang van de vruchtbaarheid en de voortplanting. Ook voor de aal blijkt dit nu het geval. Van den Thillart: ĎAlleen blijkt deze soort nog kwetsbaarderí.

De aal leeft op de bodem van alle zoetwatersystemen van Noorwegen tot Marokko en Egypte. Het zijn vooral die bodems waar dioxine-achtige verbindingen zich ophopen. Binnen Europa kennen alleen SardiniŽ en West-Ierland lagere waarden dan in de experimenten van de biologen werden gemeten. Het ligt daarom voor de hand te veronderstellen dat dioxines een hoofdrol spelen in het verdwijnen van de aal.

Ik kan me dan ook niet meer herrinneren wanneer ik mijn laatste aaltje heb gevangen. Er zwemmen in grachten en sloten nog steeds andere vissoorten . Nog wel...
Ach, we kunnen altijd nog op honden en katten jacht.Reusachtige witte haai belaagt stranden Sydney

Een monsterlijk grote witte haai belaagt de stranden bij de Australische stad Sydney. Plaatselijke media meldden woensdag dat de autoriteiten en reddingsbrigades extra patrouilles langs stranden inzetten ter bescherming tegen het de afgelopen dagen veel gesignaleerde 'monster'. Een woordvoerder van de reddingsbrigade Surf Life Saving Sydney ( SLSS ), Steven Leahy, zei dat de haai mensen lastig heeft gevallen en er niet voor terugdeinst dichtbij de kust in ondiep water te vertoeven.

Ooggetuigen langs de zuidelijke stranden van de stad hebben gezegd dat de haai zeker vijf meter lang is en steeds dichter bij de kust komt en steeds agressiever wordt. Hij jaagt verwoed op vissen en laat een enorm kielzog achter.

Leahy zei dat er onder meer gepatrouilleerd wordt met waterscooters. Verkenners die met een helikopters de kustwateren afspieden, hebben tot dusverre de enorme witte haai niet gezien en er zijn nog geen beelden van. Maar voor de haaienhorror minnende AustraliŽrs zijn er altijd nog de beelden van de witte haaien uit Steven Spielbergs films Jaws, Jaws-2, Jaws 3-D en Jaws:The Revenge. Ook kunnen ze de talrijke verhalen in allerlei media in herinnering roepen van de duiker die zich vorige maand in de territoriale wateren van AustraliŽ uit de kaken van een witte haai vocht.

Door de opwarming van de aarde wordt verwacht dat de witte haai ook binnenkort langs de Nederlandse kust zal opduiken. Er worden nu al regelmatig USO's ( Unidentified Swimming Objects ) waargenomen in onze wateren.Bumbu Bali Ikan

Dit heb je nodig:
1 verse makreel, karper of kabeljauwfilet;
1 teentje fijngesneden knoflook;
1 blikje tomatenpuree;
2 grote fijngesneden uien;
2 theelepels Ketumbar;
2 theelepels Laos;
5 fijngestampte Kemiries;
Sambal naar smaak; Zout, peper en nootmuskaat

Bereiding:
-Maak de vis schoon, spoel deze af en licht inzouten.
-Gebruikt u de makreel dan moet u deze in 3 stukken verdelen en in de olie knappend bruin bakken (de kabeljauwfilet kun je zo bakken).
-Leg hierna de moten in een vuurvaste schaal.
-Maak een mengsel van de ingrediŽnten.
-Fruit het mengsel in wat olie totdat de fijngesneden uien lekker bruin zijn.
-Voeg hierna een beetje water en een blaadje Daun Salam toe.
-Laat de saus indikken.
-Giet de saus over de vis en warm dit in het geheel in de oven of doe de vis aan het spit bij een gezellig kampvuurtje.De Cha Cha Cha

De cha cha cha is de populairste van de Latijns-Amerikaanse dansen.
Deze dans, in de volksmond cha cha genoemd, is in 1953 in ArgentiniŽ ontstaan vanuit de mambo.
De schepper van de cha cha is Enrique Jorrin. Ook aan de ontwikkeling van deze dans heeft hij erg veel bijgedragen.

Passen van de man:
Met rechts 1 stap zijwaarts.
Met links 1 stap vooruit (gewicht op links) rechtervoet laten staan.
Gewicht terug op rechtervoet.
Met links 1 stap zijwaarts (cha).
Met rechts aansluiten.
Met links 1 stap zijwaarts (cha).
Met rechts 1 stap achteruit (gewicht op rechts) linkervoet laten staan.
Met rechts 1 stap zijwaarts (cha).
Met links aansluiten.
Met rechts 1 stap zijwaarts (cha).

Passen van de vrouw:
Met links 1 stap zijwaarts.
Met rechts 1 stap achteruit (gewicht op rechts) linkervoet laten staan.
Gewicht terug op linkervoet.
Met rechts 1 stap zijwaarts (cha).
Met links aansluiten.
Met rechts 1 stap zijwaarts (cha).
Met links 1 stap vooruit (gewicht op links) rechtervoet laten staan.
Met links 1 stap zijwaarts (cha).
Met rechts aansluiten.
Met links 1 stap zijwaarts (cha).

Danshouding:
De linker arm van de heer wordt op oorhoogte in licht gebogen stand gehouden en de dame legt haar rechterhand op de hand van de heer waarna de vingers gesloten worden.
(1) De rechterhand van de heer ligt op het linker schouderblad van de dame net iets meer naar de zijkant dan bij de Ballroom.
(2) De dame legt haar linkerhand op de bovenarm van de heer.
(3) Verschil met Ballroom is hier dat de basishouding niet met de buiken tegen elkaar is. Je staat bij Latin altijd iets uit elkaar.

Dansrichting:
Voor deze dans bestaat er geen bepaalde dansrichting. Zij wordt gewoon ergens op de vloer gedanst.
De basis voor deze dans is stap-stap en terug. Cha-cha-cha staat voor zij-sluit-zij.


Luister mee en dans de Cha cha cha...

Kijk uit met medicijnen

Ik gebruik dagelijks verschillende medicijnen om overeind te blijven..
De bijwerkingen daarvan kunnen behoorlijk uit de hand lopen.
Vooral die laatste kuur anabole-steroiden van mijn KNO-arts blaast mij al lekker op...